VILA DO ZAHRADY

 

Dům navržený pro rodinu mladých lékařů se dvěma dětmi stojí v Hostivicích u Prahy. Cílem bylo vytvořit pohodlné a funkční bydlení s důrazem na spojení interiéru se zahradou a rozčlenění obývacího pokoje na tři vzájemně se nerušící, ale propojené buňky – odpočinkovou zónu, jídelnu a kuchyň. Dům, kde se může člověk radovat v rodinném kruhu a zároveň načerpat síly pro náročné povolání. Jedním ze specifických požadavků byla například možnost zatemnění ložnice rodičů při denním spánku po noční službě.

Dvoupodlažní vila s plochou střechou navazuje na českou funkcionalistickou tradici nejen minimalistickým tvarem, ale i uspořádáním interiéru. Dům reaguje dvěma úrovněmi podlahy na mírně svažitý terén pozemku. Přízemí se dívá do zahrady velkým oknem předsunuté jídelny a širokým posuvným portálem umožňujícím plnohodnotné spojení prostoru obýváku s prostorem zahrady v letním období. Hmota terasy s jídelnou představuje jakýsi mezistupeň mezi interiérem a exteriérem, proto je tato část fasády pokryta přírodním materiálem – palubkami ze sibiřského modřínu. Stejný dřevěný obklad stěn prostupuje i do interiéru a zdůrazňuje propojenost s venkovním prostorem. Obyvatelé domu žijí rádi nejen uvnitř, ale i venku na krásné zahradě.

Díky výraznému prosklení jižní fasády a důslednému stavebně technickému řešení, vycházejícího z myšlenek architekta a požadavků klienta, získal objekt přirozenou cestou parametry pasivního domu.